Tag Archives: Epirit

“Neos Kuvaras” 1962

Marrëveshjet tona me përfaqësuesin e shqiptarëve janë ndërprerë,meqenëse Abdyl Frashëri ngul këmbë për sovranitetin shqiptar dhe nuk pranon që Epiri t’i jepet mbretërisë greke, pasi është tokë autoktone shqiptare. …Është e nevojshme të zgjerohen edhe veprimet e llojit tjetër; të  zbarkojmë një repart ushtarak në Himarë në qoftëse negociatat tona do të dështojnë. Dalja e […]

Comments Off on “Neos Kuvaras” 1962 Continue Reading →

JAKUB SHPATA Princi i pare mysliman çam Shqiptar.

Jakub Shpata Princi i pare [i njohur] Musliman çam Zoteruesi i Artes, Cameri 1410 – 1416 Shkruan : Abedin Rakipi Renia e Perandorise Bizantine si rrjedhoje e luftes civile qe e morri kete perandori ne shekullin e 14te, renia e Serbise se madhe pas vdekjes se Stefan Dushanit, fitores Osmane ne betejen e Kosoves, kryqezatat latine dhe […]

Comments Off on JAKUB SHPATA Princi i pare mysliman çam Shqiptar. Continue Reading →

SHPËRNGULJA E POPULLSIS SHQIPTARE NGA ÇAMËRIA PËR NË TURQI

Andallajia (shkëmbimi) Kjo fjalë e huaj në jetën e popullsisë shqiptare të Çamërisë hyri dhe i solli aq shumë shqetësime, dhimbje, gjak e lot. Përkthyer në gjuhën shqipe do të thotë shkëmbim.Me siguri kjo nuk ka të bëjë me shkëmbime mallrash apo ekuivalentesh të tjerë,por me këmbim njerëzish.Për shovinistët grekë një lloj malli janë edhe […]

Comments Off on SHPËRNGULJA E POPULLSIS SHQIPTARE NGA ÇAMËRIA PËR NË TURQI Continue Reading →

Studimi grek pranon Genocidin kundrejt Çameve : 50 mijë çamë u vranë e u dëbuan

  Studimi, i cili solli të gjithë debatin në vendin fqinj, pranonte gjenocidin grek mbi popullsinë çame, duke thënë se 77 çamë të Paramithisë janë ekzekutuar nga forcat e EDHES-it, vetëm për shkak të kombësisë së tyre. Për më tepër, në këtë studim thuhet se “50 mijë çamë të Epirit janë dëbuar ose vrarë nga […]

4 Comments Continue Reading →

Çamëria pas Kongresit te Berlinit

Çështja çame lindi si problem i mprehtë në marrëdhëniet mes dy vendeve, Shqipërisë dhe Greqisë, që me Kongresin e Berlinit, më 1878, u përligj mbas vendimeve të Konferencës së Ambasadorëve në Londër 1913, ku Çamëria dhe vende të tjera të Shqipërisë u shkëputën me pa të drejtë, duke kënaqur me aneksimet e tyre shtetet fqinje. […]

Comments Off on Çamëria pas Kongresit te Berlinit Continue Reading →

Të huajt për dashurinë e Çamëve për vendlindjen

Të huajt, kanë vërejtur te çamët një veçori esenciale: dashurinë për vendin e tyre. Lidhur me këtë, Pukëvili thotë: “Çamët, vendin e tyre e duan me entuziazëm. Kur flasin për të, e vënë mbi vendet e tjera. Vështrimi i tyre vete kurdoherë mbi malet e Epirit”, (Pouqueville, “Voyage”, Vëll.I, Kap.29, vep.e përm., Vëll.III). Ndërsa Bartholdy, […]

Comments Off on Të huajt për dashurinë e Çamëve për vendlindjen Continue Reading →

TRADHETIA ARVANITO-SULIOTE NE EPIKEN DHE KENGET POPULLORE CAME

SHKRUAN ABEDIN RAKIPI Ne epiken dhe kenget popullore çame shfaqet qarte lufta dhe sakrificat qe çamet dhe shqiptaret e tjere kane bere kunder armatave arvanito-greke. Marko Boçari gjate revolucionit grek i bente thirrje çameve te krishtere te Parges me keto fjale: “Pargarite! Gjarpri u shtyp me kryqin. Flamuri i shenjte me kryq valevitet kudo mbi […]

Comments Off on TRADHETIA ARVANITO-SULIOTE NE EPIKEN DHE KENGET POPULLORE CAME Continue Reading →

Vendimi për zhvendosjen e popullsisë Çame në Azi

Më 23 janar 1923 u nënshkrua Traktati i Lozanës. Në nenin e fundit të saj, përcaktohej shkëmbimi i popullsisë turke në Greqi, me atë greke në Turqi. Ky angazhim u konfirmua disa herë nga qeveria greke. Por në mënyrë të kundërligjshme u bënë shumë përpjekje të dhunshme nga qeveria greke dhe administrata lokale, që shqiptarët […]

Comments Off on Vendimi për zhvendosjen e popullsisë Çame në Azi Continue Reading →

Gjenocidi i paparë helen ndaj banorëve të Çamërisë në vitin 1944-1945

  Historia e shqiptarëve etnikë në Çamëri është mbushur padyshim me një varg datash tragjike, të ruajtura në kujtesë si akte të dhimbjes kulmore. Por historiografia jonë e ka pranuar se nëse në vitet 1913-1943 genocidi helen ndaj shqiptarëve çamë ka patur një përshkallëzim, po ashtu është pranuar që pranvera dhe vera e vitit 1944, […]

Comments Off on Gjenocidi i paparë helen ndaj banorëve të Çamërisë në vitin 1944-1945 Continue Reading →

SHKATERRIMI I EPIRIT NGA PAUL EMILE

SHKRUAN ABEDIN RAKIPI Epiri dhe Iliria ishin dy nga vendet me te shkaterruara nga pushtimi i eger Romak i cili duke hasur ne rezistencen e forte te popullit Iliro-Epiriot ushtroi nje dhune te papare ne trojet tona duke djegur, vjedhur , masakruar fshatra te tera dhe bere skllever me qindra mijera njerez. Straboni shkruan se […]

Comments Off on SHKATERRIMI I EPIRIT NGA PAUL EMILE Continue Reading →