Archive | Gjeografia e Çamerise RSS feed for this section

Ku shtrihet Çamëria dhe historia e saj – Bilal Xhaferi

Nga Bilal Xhaferi Çamëria shtrihet në pjesen veriperëndimore të Greqisë me një sipërfaqe prej 10. 000 km2. Pellasgo-Ilirët ishin banorët e hershem të Çamërisë, kurse mbret i parë ishte Therporti me prejardhje Pellazge. Fiset ILIRE ishin Molosët,Dodonët, Kasopianet, Efyrianet etj. Çameria ishte pjesë e Mbretrisë ILIRE. Heroi Pirro ishte heroi i shquar i Çamërisë,sukseset në […]

Comments Off on Ku shtrihet Çamëria dhe historia e saj – Bilal Xhaferi Continue Reading →

Sami Frashëri mbi Çamërinë

Sami Frasheri mbi Çamerine dhe disa nga qytetet e saj kryesore, marrë nga vepra e tij “Fjalor i pergjithshem i historisë dhe i gjeografise” (Konstandinopoje 1889). Vepra 2 e Sami Frasherit, botim i Akademise se Shkencave, 1988. Tesprotia (Çamërinë) Adjonati (Paramithi) Janina, Konica, Margellici, Parga, PrevezaSuli, Tesprotia (Çamërinë)Është një nga krahinat që perbenin Epirin e […]

Comments Off on Sami Frashëri mbi Çamërinë Continue Reading →

Janine – nga Sami Frasheri

Është një qytet, qendër e vilajetit me te njëjtin emër. Ndodhet ne jug te vilajetit te Shkodrës 700 km ne jugperendim te Stambollit e 210 km ne jugperendim te Selanikut, ne bregun perendimor te liqenit me te njëjtin emër. Ka 35. 000 banorë, 30 xhami, 6 kisha, 2 sinagoge, 3 teqe, disa medrese, një biblioteke, […]

Comments Off on Janine – nga Sami Frasheri Continue Reading →

Paramithia – nga Sami Frasheri

Paramithi -Ajdonat Është një qyteze, qendër kazaje ne krahinen e Camerise, e cila formon pjesen juglindore te Shqipërisë, varet nga vilajeti dhe sanxhaku i Janines. Ajdonati ndodhet afersisht 40 km ne jugperendim te Janines dhe 18 ne lindje te limanit te Myrtos,rreze një mali, ne anën e majte te lumit Vuvo d. m. th ne […]

Comments Off on Paramithia – nga Sami Frasheri Continue Reading →

Suli – nga Sami Frasheri

Është një qyteze e vogël ne krahinen e Camerise ne Shqipëri, 45 km ne jugperendim te Janines, ne një vend malor dhe te fortifikuar prej natyre; banoret prej shqiptare te krishtere. Këta se bashku me popullsine e fshatrave përreth kanë ruajtur te drejtën e mbajtjes se armeve, duke marrë përsipër në rast lufte, detyren për […]

Comments Off on Suli – nga Sami Frasheri Continue Reading →

Preveze – nga Sami Frasheri

Është një qyteze ne skajin jugor te Shqipërisë, në fund te një gadishulli që mbyll anën perendimore te gjiut te Artes, ne bregun verior te grykes që mban te njëjtin emër. Është qendra e sanxhakut me te njëjtin emër, te përfshirë ne vilajetin e Janines si dhe e krahines se Camerise. Ndodhet 92 km ne […]

Comments Off on Preveze – nga Sami Frasheri Continue Reading →

Parga – nga Sami Frasheri

Është një qyteze, qendër nahijeje ne kazane e Margellicit te sanxhakut te Prevezes te vilajetit te Janines, ne pjesen jugorete bregdetit shqiptar. Ndodhet 45 km ne veriperendim te Prevezes dhe 55 km ne jugperendim te Janines.Ka 5000 banorë,një xhami, një keshtjelle te vjetër te ndertuar mbi një shkemb te futur ne det;përreth ka kopshte me […]

Comments Off on Parga – nga Sami Frasheri Continue Reading →

Margellic – nga Sami Frasheri

Është një qyteze, qendër kazaje ne sanxhakun e Prevezes te vilajetit te Janines,ndodhet 50 km ne veriperendim te Prevezes,ne një distance 10 km prej bregut te detit.Ka 3000 banorë, te gjithë janë myslimane shqiptare. Kazaja e Margellicit se bashku me nahijet e Parges e te Fanarit ka 71 fshatra me afersisht 25.000 banorë. E gjithë […]

Comments Off on Margellic – nga Sami Frasheri Continue Reading →

Konice – nga Sami Frasheri

Është një qyteze, qendër kazaje që ndodhet ne sanxhakun e vilajetin e Janines, 45 km ne veri te Janines, ne anet e lumit te Vjoses, ne rrezat e maleve që ndodhen ne skajet e një fushe;ka 5500 banorë, nëpër rrethe ka shumë kullota, ku mbahen shumë Popullsia është shumë e zgjuar. Kazaja e Konices, rrethohet […]

Comments Off on Konice – nga Sami Frasheri Continue Reading →

FILATI. Kryeqendër e Çamërisë Veriore.

  Qyteti qëndron mbi tri valëzime kodrinore, po se kur e ka zanafillën dhe si u ngrit ka vetëm hamendësi e jo burime të përpikta. Në njërën nga gojëdhënat thuhet se vajtregtuesi Filo gjatë çlodhjes atje, u shiti kalimtarëve vajin. Me kërkesën e fqinjarëve, në ditë të caktuara ai shpinte atje karvanë të tjerë vajmbartës […]

Comments Off on FILATI. Kryeqendër e Çamërisë Veriore. Continue Reading →