Archive | Historia RSS feed for this section

Shtrembërime të historisë së Epirit nga Akademia e Athinës

Profesor Kristo Frashëri:   Cilët qenë banorët e Epirit të lashtë? Shqiptarët dhe grekët, pasardhës të ilirëve dhe helenëve të lashtë, banojnë në fqinjësi me njëri-tjetrin që nga periudha parahistorike. Gjatë shekujve kufijtë midis vendbanimeve të tyre nuk kanë qenë asnjë…herë të prera nga pikëpamja e përkatësisë etnike të banorëve. Kjo ka ndodhur ngase këto […]

Comments Off on Shtrembërime të historisë së Epirit nga Akademia e Athinës Continue Reading →

Çamët, përsëri përballë dinakërisë greke

Referuar dokumenteve arkivore të AQSH, të shteteve të ndryshme europiane, përfshirë dhe atyre greke (të cilave do u referohemi në vazhdim), pohimet që u përhapën në atë kohë nga qarqe të caktuara greke e që kanë ardhur deri në ditët tona, nëpërmjet shkrimeve të papërgjegjshme greke në librat e shkrimet e tyre, për bashkëpunimin e […]

Comments Off on Çamët, përsëri përballë dinakërisë greke Continue Reading →

Ismail Qemali, besnik i Perandorisë Otomane, përplaset me Italinë

Gazeta amerikane sjell intervistën e Qemalit për “The Morning Post”. Mbrojtja që ai i bën regjimit të vjetër dhe akuzat ndaj xhonturqve LONDËR – Ismail bej Qemali, tri herë guvernator i Tripolit nën regjimin hamidian (Abdul Hamid) dhe që nga ardhja në pushtet e turqve të rinj (xhonturqve), një kritik rebel i politikës së turqizmit […]

Comments Off on Ismail Qemali, besnik i Perandorisë Otomane, përplaset me Italinë Continue Reading →

NGA HISTORIKU I SHQIPTARËVE TË GREQISË

Studimet për shqiptarët e Greqisë, që njihen me emrin arvanitas, janë shumë të pakta, për të mos thënë aspak. Sot, burimet historike, kulturore, gjuhësore, letrare dhe muzikore janë shumë të kufizuara ose mungojnë plotësisht. Strukturat shtetërore greke janë kujdesur që burimet historike, kulturore dhe letrare arvanitase të mos dalin në dritë. Kështu, na mungojnë shumë […]

Comments Off on NGA HISTORIKU I SHQIPTARËVE TË GREQISË Continue Reading →

Lidhja e Kombeve: “Ndaloni dhunën dhe shpërnguljen e çamëve”

Lidhja e Kombeve: “Ndaloni dhunën dhe shpërnguljen e çamëve” Në vazhdim, nga studiuesi Hajredin Isufi, jepen dëshmi e dokumenteve arkivore lidhur me qëndresën çame për të mos lënë trojet nga dhuna shtetërore greke, reprezaljet në Çamëri, memorandumin e çamëve drejtuar kryeministrit grek, Pangallos, si dhe presioni i Lidhjes së Kombeve ndaj grekëve. Arkivat 1945-1947 Shqipëria […]

Comments Off on Lidhja e Kombeve: “Ndaloni dhunën dhe shpërnguljen e çamëve” Continue Reading →

KONTRIBUTI I SHQIPTARËVE TE AMERIKËS DHE I DIPLOMACISË AMERIKANE NË MBROJTJE TË ÇËSHTJES ÇAME (1918-1945)

HAJREDIN ISUFI  Studiues (Shqipëri) Një nga pasojat më evidente të situatës së re politike, ekonomike, sociale dhe administrative që u krijua në Çamëri pas aneksimit të saj nga qeveria greke (1912-1913), ishte fenomeni i emigracionit. Ndër drejtimet kryesore të këtij emigracioni ishin edhe SHBA. Çamët e emigruar në Amerikë gjetën një terren të përshtatshëm dhe një […]

Comments Off on KONTRIBUTI I SHQIPTARËVE TE AMERIKËS DHE I DIPLOMACISË AMERIKANE NË MBROJTJE TË ÇËSHTJES ÇAME (1918-1945) Continue Reading →

ÇAMET DHE FASHIZMI – nga Sali Bollati

  Çamëria! Sa vrer është derdhur për gati 50 vjet mbi banorët e saj autoktonë! Sa viktima, sa krime, sa masakra ka përjetuar popullsia e asaj treve! Dhe sikur të mos mjaftonte gjenocidi i skajshëm grek, sa shpifje të paskrupullta u thurën në adresë të atij populli që kaloi nëpër kalvarin e vuajtjeve të papërfytyrueshme […]

3 Comments Continue Reading →

LUFTETARE CAME NE MBROJTJE TE CAMERISE

“Më 6 dhjetor 1942 një nga figurat më të respektuara dhe më të fuqishme të Çamërisë, Jasin Sadiku, vritet. Dokumenti: “Më 6 dhjetor 1942 një nga figurat më të respektuara dhe më të fuqishme të Çamërisë, Jasin Sadiku, vritet. Kjo vrasje e një prej patriotëve e aktivistëve të njohur në mbrojtje të çështjes çame, pati […]

Comments Off on LUFTETARE CAME NE MBROJTJE TE CAMERISE Continue Reading →

“Neos Kuvaras” 1962

Marrëveshjet tona me përfaqësuesin e shqiptarëve janë ndërprerë,meqenëse Abdyl Frashëri ngul këmbë për sovranitetin shqiptar dhe nuk pranon që Epiri t’i jepet mbretërisë greke, pasi është tokë autoktone shqiptare. …Është e nevojshme të zgjerohen edhe veprimet e llojit tjetër; të  zbarkojmë një repart ushtarak në Himarë në qoftëse negociatat tona do të dështojnë. Dalja e […]

Comments Off on “Neos Kuvaras” 1962 Continue Reading →

JAKUB SHPATA Princi i pare mysliman çam Shqiptar.

Jakub Shpata Princi i pare [i njohur] Musliman çam Zoteruesi i Artes, Cameri 1410 – 1416 Shkruan : Abedin Rakipi Renia e Perandorise Bizantine si rrjedhoje e luftes civile qe e morri kete perandori ne shekullin e 14te, renia e Serbise se madhe pas vdekjes se Stefan Dushanit, fitores Osmane ne betejen e Kosoves, kryqezatat latine dhe […]

Comments Off on JAKUB SHPATA Princi i pare mysliman çam Shqiptar. Continue Reading →