Tag Archives: Thesprotia

ÇAMET DHE FASHIZMI – nga Sali Bollati

  Çamëria! Sa vrer është derdhur për gati 50 vjet mbi banorët e saj autoktonë! Sa viktima, sa krime, sa masakra ka përjetuar popullsia e asaj treve! Dhe sikur të mos mjaftonte gjenocidi i skajshëm grek, sa shpifje të paskrupullta u thurën në adresë të atij populli që kaloi nëpër kalvarin e vuajtjeve të papërfytyrueshme […]

3 Comments Continue Reading →

Ju tregoj për çamët

  Është zakon i shqipëtarit që kur njihen me njerëz të tjerë bisedojnë për rrethin apo krahinën e origjinës. Janë ato biseda të sinqerta ndërmjet shqiptarësh që të japin më tepër informacion mbi dikë apo grupin shoqëror që përfaqëson ai. Por ç’ndoth në bisedë kur mendimet e besimet e një prej shqipëtarëve janë jo të […]

Comments Off on Ju tregoj për çamët Continue Reading →

TRADHETIA ARVANITO-SULIOTE NE EPIKEN DHE KENGET POPULLORE CAME

SHKRUAN ABEDIN RAKIPI Ne epiken dhe kenget popullore çame shfaqet qarte lufta dhe sakrificat qe çamet dhe shqiptaret e tjere kane bere kunder armatave arvanito-greke. Marko Boçari gjate revolucionit grek i bente thirrje çameve te krishtere te Parges me keto fjale: “Pargarite! Gjarpri u shtyp me kryqin. Flamuri i shenjte me kryq valevitet kudo mbi […]

Comments Off on TRADHETIA ARVANITO-SULIOTE NE EPIKEN DHE KENGET POPULLORE CAME Continue Reading →

Çamët krishterë shpëtojnë nga pushkatimi 500 gra e fëmijë myslimanë

Përballë masakrës, çamët në krah të njëri-tjetrit- Çamët krishterë shpëtojnë nga pushkatimi 500 gra e fëmijë myslimanë   Shpërngulja e myslimanëve, forcon lidhjet e komunitetit çam Një ndjenjë e fuqishme e lidhjeve të çamëve me fatet e Çamërisë dhe të vëllezërve të tyre çamë, u shpreh fuqishëm në vitet ’20-’30 të shekullit të kaluar. Qeveria […]

Comments Off on Çamët krishterë shpëtojnë nga pushkatimi 500 gra e fëmijë myslimanë Continue Reading →

Vendimi për zhvendosjen e popullsisë Çame në Azi

Më 23 janar 1923 u nënshkrua Traktati i Lozanës. Në nenin e fundit të saj, përcaktohej shkëmbimi i popullsisë turke në Greqi, me atë greke në Turqi. Ky angazhim u konfirmua disa herë nga qeveria greke. Por në mënyrë të kundërligjshme u bënë shumë përpjekje të dhunshme nga qeveria greke dhe administrata lokale, që shqiptarët […]

Comments Off on Vendimi për zhvendosjen e popullsisë Çame në Azi Continue Reading →

Çamet leter presidentit francez Sarkozy

Çamet leter presidentit francez Sarkozy Komuniteti shqiptar cam ne Shtetet e Bashkuara te Amerikes, i ka kerkuar presidentit francez, Nicolas Sarkozy ndihme ne menyre qe Greqia te njohe te drejtat e tyre. Sipas agjencise se lajmeve INA, e cila ka publikuar lajmin, ne letren derguar Sarkozy, kerkohet denimi i genocidit grek te ushtruar ndaj shqiptareve […]

Comments Off on Çamet leter presidentit francez Sarkozy Continue Reading →

Diplomacia e vetëmohimit – Shkrimtari Shefki Hysa

Shkrimtari Shefki Hysa, një nga kërkuesit më të pasionuar të psikologjisë dhe shpirtit çam, në vazhdën e Bilal Xhaferrit dhe apostujve të tjerë të letrave shqipe, në atë cep të harruar të Iliriadës, ku perëndesha Dodona foli së pari shqip, jo një herë në shkrimet dhe librat e tij, i është drejtuar vetëdijes kolektive të […]

Comments Off on Diplomacia e vetëmohimit – Shkrimtari Shefki Hysa Continue Reading →

HISTORIA E ÇAMERISE

Thesprotia fis Ilir që kufizohej nga veriu me fisin e Kaonëve, nga jugu me fiset e Amfilotëve dhe të Ambrakëve, nga verilindja kufizohej me fisin e Mollosëve dhe nga perëndimi me detin Jon.Thesprotia ndodhet në veri në paralelin 39°,48′,03 31″ të gjërësisë veriore dhe 20°,01′.34 67″ të gjatësisë lindore duke përfunduar në jug në paralelin […]

Comments Off on HISTORIA E ÇAMERISE Continue Reading →

Historia e Epirit

Epiri Ilirët – Fiset Taulantët Arbët Adrianët Enkelejtë Dasaretët Dardanët Dalmatët Dorsejtë Penestët Molosët Kaonët Thesprorët Arbëreshët Pirustët Parathinët Japodët Paionët Eordejtë Japigët Labeatët Mesapët Atintanët Albanët Shqiptarët Shikoni edhe : Shteti i Epirit Epiri është toka klasike dhe vatra e një populli tepër të lashtë. Që në muzgun e kohërave, në gadishullin ballkanik endeshin […]

Comments Off on Historia e Epirit Continue Reading →

Masakra e Çameve dhe fashizmi

Çamëria! Sa vrer është derdhur për gati 50 vjet mbi banorët e saj autoktonë! Sa viktima, sa krime, sa masakra ka përjetuar popullsia e asaj treve! Dhe sikur të mos mjaftonte gjenocidi i skajshëm grek, sa shpifje të paskrupullta u thurën në adresë të atij populli që kaloi nëpër kalvarin e vuajtjeve të papërfytyrueshme gjatë […]

Comments Off on Masakra e Çameve dhe fashizmi Continue Reading →