Archive | Qytete RSS feed for this section

Vrasja makabër në Picar të Filatit

Operacionet që ndërmorën forcat greke, i detyruan italianët të tërhiqeshin më 17 nëntor 1940, duke lënë pas gjurmë të thella të invazionit barbar: vrasje, djegie, shkatërrime dhe përçarje. Në kohën kur Çamëria ishte në prag të çlirimit të plotë nga pushtimi fashist dhe tërheqjes së tyre drejt Konispolit, të ndjekur këmba-këmbës nga forcat greke, qeveria […]

1 Comment Continue Reading →

Pushtimi i Gumenicës e vrasja e Kristo Pitulit

Pushtimi i Gumenicës nga pushtuesit u shoqërua me veprime barbare. Qytetit iu vu zjarri dhe dyqanet e të krishterëve, kryesisht të Kristo Pitulit, po shkrumbëzoheshin me ç’kishin brenda. Këto veprime barbare revoltuan elementin e shëndoshë mysliman të fshatit Grikohor e për pasojë, Hizder Ahmeti me disa bashkëfshatarë të tij. si Hamid Mero, Sadik Beqiri e […]

Comments Off on Pushtimi i Gumenicës e vrasja e Kristo Pitulit Continue Reading →

Flijimi për nder i 100 grave suljote

Autori anglez tek gruaja suliote vërejti se ajo megjithëse dukej si e plakur para kohe, nga vuajtjet dhe punët e rënda, prapëseprapë, bartte dëshmitë e një race të lashtë . Çajrël, duke u ndodhur në një dasmë suliote, pati rastin më të mirë që gruan suliote ta shihte në një ceremoni festive, të veshur me […]

Comments Off on Flijimi për nder i 100 grave suljote Continue Reading →

Vrasja e myftiut te Filatit dhe Trimi Muharrem Rushiti

Fatëkeqësisht tragjedia çame e luftës se dytë botërore ka filluar me vrasjen e myftiut te Filatit. “Në Prevezë dhe rrethinat e saj u masakruan mbi 120 çamër muslimanë, midis tyre edhe myftiu i Prevezës. Qëllimi i qeverisë greke ishte largimi i çamëve muslimanë nga trojet e tyre etnike. Për të përballuar presionin greko – ortodoks, […]

Comments Off on Vrasja e myftiut te Filatit dhe Trimi Muharrem Rushiti Continue Reading →

Përdhunimi i Filatit 1944 – Poezi Alma Ajazi

Rrobe e shqyer femërore Fustanellë borëbardhë Moj fustanellë. Moj Fustanellë E mjerra ti… Që shpirti ëngjëllushe rrënkon……… Shpirti me llavë gjaku po të pikon. Rrjedhë… Nje cezmë kallkan… Me dhunë dhe arbuteri të dhunuan një plagosje në gjirin tënd të butë… Dielli loton nën buzët e tua…… Maja e gjoksit e gjenthur e kafshuar me […]

Comments Off on Përdhunimi i Filatit 1944 – Poezi Alma Ajazi Continue Reading →

Grate trime Suljote

Guximi i jashtëzakonshëm i grave shqiptare ka qenë shfaqur vazhdimisht në historinë e vendit, por një nga shembujt më të shquar ishte ai që u bë i njohur për një degë të popullit shqiptar të përfaqësuar prej suljotëve, kur ato u rrethuan prej Ali Pashës më 1792. Suljotët formonin një bashkim gjysmë të pavarur që […]

Comments Off on Grate trime Suljote Continue Reading →

Filati – FotoGaleri

Comments Off on Filati – FotoGaleri Continue Reading →

Aga Prronjua- Heroi cam i Paramithise dhe perkrahja e tij per suliotet.

Kryengritjet e shumta te Epirit si kunder Pashait te Janines por edhe kunder Otomanve, kane patur si promotore te tyre agallaret e Camerise. Nje nga figurat me karrizmatike dhe me te ndritura qe ka bere emer rreth viteve 1790-1822 ka qene dhe heroi came Aga Islam Prronjua i Paramithise. Ja se si e pershkruan filloheleni […]

1 Comment Continue Reading →

Despotati shqiptar i Artes!

Aty nga fundi i shek. XIII në Epir fillon të shquhet familja fisnike Shpata. Në vitin 1304 një dokument anzhuin i rendit Shpatajt midis aristokratëve më në zë të Shqipërisë.Ashtu si dhe për shtëpitë e tjera fisnike shqiptare, edhe për Shpatajt procesi i fuqizimit dhe i emancipimit politik kishte ndjekur një rrugë vazhdimisht në ngjitje, […]

Comments Off on Despotati shqiptar i Artes! Continue Reading →

Janine – nga Sami Frasheri

Është një qytet, qendër e vilajetit me te njëjtin emër. Ndodhet ne jug te vilajetit te Shkodrës 700 km ne jugperendim te Stambollit e 210 km ne jugperendim te Selanikut, ne bregun perendimor te liqenit me te njëjtin emër. Ka 35. 000 banorë, 30 xhami, 6 kisha, 2 sinagoge, 3 teqe, disa medrese, një biblioteke, […]

Comments Off on Janine – nga Sami Frasheri Continue Reading →