Archive by Author

Cameria ne Rai3 – Rikthimi i Sonilës në Çamëri, që tronditi policinë greke

Kjo histori e ka bërë kanalin televiziv italian Rai 3 që për herë të parë në historinë e tij të hapë dhe trajtojë çështjen çame Quhet “Rrënjët, faqja tjetër e emigrimit” dokumentari që RAI 3 shfaq tashmë prej 4 vjetësh në televizionin italian. Qëllimi i tij është promovimi i shembujve pozitivë të emigracionit, të cilët […]

Comments Off on Cameria ne Rai3 – Rikthimi i Sonilës në Çamëri, që tronditi policinë greke Continue Reading →

PATRIOTIZMI SHQIPTAR DHE… REZOLUTA ÇAME

Sapo festuam 100 vjet shtet. Shqiptarët mbushën sheshet e festuan jo vetëm në qytetet e Shqipërisë, po anë e mbarë botës ku flitet shqip e rrjedh në vena gjak shqiptari. Kënduan, kërcyen, uruan, u njohën nga afër me Rita Orën, e panë dhe shijuan me duar e këmbë tortën e pavarësisë, fishekzjarrë, gjithandej kuqezi. Por […]

Comments Off on PATRIOTIZMI SHQIPTAR DHE… REZOLUTA ÇAME Continue Reading →

Shtrembërime të historisë së Epirit nga Akademia e Athinës

Profesor Kristo Frashëri:   Cilët qenë banorët e Epirit të lashtë? Shqiptarët dhe grekët, pasardhës të ilirëve dhe helenëve të lashtë, banojnë në fqinjësi me njëri-tjetrin që nga periudha parahistorike. Gjatë shekujve kufijtë midis vendbanimeve të tyre nuk kanë qenë asnjë…herë të prera nga pikëpamja e përkatësisë etnike të banorëve. Kjo ka ndodhur ngase këto […]

Comments Off on Shtrembërime të historisë së Epirit nga Akademia e Athinës Continue Reading →

Çamët, përsëri përballë dinakërisë greke

Referuar dokumenteve arkivore të AQSH, të shteteve të ndryshme europiane, përfshirë dhe atyre greke (të cilave do u referohemi në vazhdim), pohimet që u përhapën në atë kohë nga qarqe të caktuara greke e që kanë ardhur deri në ditët tona, nëpërmjet shkrimeve të papërgjegjshme greke në librat e shkrimet e tyre, për bashkëpunimin e […]

Comments Off on Çamët, përsëri përballë dinakërisë greke Continue Reading →

Gratë çame, bukuria e pashoqe

Karakterin e moralin e lartë të shqiptares çame dhe shpirtin patriotik të tyre, studiuesit nuk e kanë veçuar për asnjë çast nga bukuria fizike e shpirtërore të saj. Për ta, bukuria e gruas çame është e pashoqe. A.Panajodis, historiani grek i shekullit XIX, i cilëson çamët të hijshëm e të paraqitshëm, “burra të bukur, me […]

Comments Off on Gratë çame, bukuria e pashoqe Continue Reading →

GJUHA SHQIPE NËPËR SHEKUJ

  Elementi kryesor i cili dallon arvanitasit nga popujt e tjerë që përbëjnë shtetin e sotëm grek, është gjuha shqipe, që ata flasim brenda në rrethin familjar. Deri në shekujt e mëparshëm gjuha shqipe nuk shkruhej nga masa e gjerë e popullit të saj, nuk përbënte gjuhën e shkollimit, këtë gjuhë e flisnin njerëzit e […]

Comments Off on GJUHA SHQIPE NËPËR SHEKUJ Continue Reading →

Dorëzimi i Athinës- Poezi te vjetra nga Çameria

Olsi Jazesxhi Poezi çame mbi luftën greko – osmane të fillim shekullit të 19 kur shqiptarët shtypën terrorizmin grek Mesollonja u mbarua Mubareq olla gazaja Ezan brënda u këndua Shehadet dha rajaja Më të bënë q’u bë teqmil Sikundrë qe iktizaja Rumelija lëshoi menzil Që të falenë rajaja Ngaha an’ e merhametit Kundër ka ndet […]

Comments Off on Dorëzimi i Athinës- Poezi te vjetra nga Çameria Continue Reading →

NGA HISTORIKU I SHQIPTARËVE TË GREQISË

Studimet për shqiptarët e Greqisë, që njihen me emrin arvanitas, janë shumë të pakta, për të mos thënë aspak. Sot, burimet historike, kulturore, gjuhësore, letrare dhe muzikore janë shumë të kufizuara ose mungojnë plotësisht. Strukturat shtetërore greke janë kujdesur që burimet historike, kulturore dhe letrare arvanitase të mos dalin në dritë. Kështu, na mungojnë shumë […]

Comments Off on NGA HISTORIKU I SHQIPTARËVE TË GREQISË Continue Reading →

Lidhja e Kombeve: “Ndaloni dhunën dhe shpërnguljen e çamëve”

Lidhja e Kombeve: “Ndaloni dhunën dhe shpërnguljen e çamëve” Në vazhdim, nga studiuesi Hajredin Isufi, jepen dëshmi e dokumenteve arkivore lidhur me qëndresën çame për të mos lënë trojet nga dhuna shtetërore greke, reprezaljet në Çamëri, memorandumin e çamëve drejtuar kryeministrit grek, Pangallos, si dhe presioni i Lidhjes së Kombeve ndaj grekëve. Arkivat 1945-1947 Shqipëria […]

Comments Off on Lidhja e Kombeve: “Ndaloni dhunën dhe shpërnguljen e çamëve” Continue Reading →

KONTRIBUTI I SHQIPTARËVE TE AMERIKËS DHE I DIPLOMACISË AMERIKANE NË MBROJTJE TË ÇËSHTJES ÇAME (1918-1945)

HAJREDIN ISUFI  Studiues (Shqipëri) Një nga pasojat më evidente të situatës së re politike, ekonomike, sociale dhe administrative që u krijua në Çamëri pas aneksimit të saj nga qeveria greke (1912-1913), ishte fenomeni i emigracionit. Ndër drejtimet kryesore të këtij emigracioni ishin edhe SHBA. Çamët e emigruar në Amerikë gjetën një terren të përshtatshëm dhe një […]

Comments Off on KONTRIBUTI I SHQIPTARËVE TE AMERIKËS DHE I DIPLOMACISË AMERIKANE NË MBROJTJE TË ÇËSHTJES ÇAME (1918-1945) Continue Reading →