Tag Archives: Helene

“Më urdhëruan të zhduk dosjet e çamëve” – Kryeprokurori i Janinës

Zbulohet dokumenti tronditës në Arkivën sekrete të Ministrisë së Jashtme të Shqipërisë. Në Greqi, në vitin 1976, u urdhërua shfarosja e të gjitha dosjeve për popullatën çame. Ish-kreu i akuzës së Janinës, Vasilios Xhavellas, e ka konfirmuar këtë fakt Habjon Hasani Të gjitha dosjet gjyqësore të popullsisë së dëbuar çame nga Greqia duhej të asgjësoheshin, […]

3 Comments Continue Reading →

Çështja çame nën fokusin e dokumenteve historike

  E vërteta historike mbi çështjen çame, gjenocidin ndaj kësaj popullsie shqiptare, e shpërngulur me forcë nga trojet e saj, si dhe për atë që historiografia e shtetit helen dhe ajo e regjimit të Hoxhës i etiketuan si bashkëpunëtorë të forcave fashiste gjermane, tashmë vjen e dokumentuar jo vetëm nga arkivat e shtetit grek dhe […]

Comments Off on Çështja çame nën fokusin e dokumenteve historike Continue Reading →

Thellimi i tragjedisë së popullit të Camërisë në vitet 1920 -1923

  Në prag të vitit 1920, dukej se në trevat shqiptare, të ndëshkuara të ishin brenda shtetit grek, pat rënë një lloj qetësie, por kjo „paqë“ helene do të ishte tejet e gënjeshtërt.Dihet se në verën e vitit 1919, ushtritë greke, të fryra prej një propagande të rrejshme, iu vërsulën Turqisë, duke ëndërruar të shtrihen […]

Comments Off on Thellimi i tragjedisë së popullit të Camërisë në vitet 1920 -1923 Continue Reading →

Çamëria midis viteve 1930-1933

Në fillim të viteve 30-të të shekullit të kaluar,pati shqiptarë që besuan se vuajtjeve të banorëve të Çamërisë, mund t’u vinte fundi.Kjo për dy arsye. E para, se shteti amë sa vinte e fuqizohej.Zëri i Shqipërisë pati nisur të ndjehej fort,falë politikës së jashtme të zgjuar, të Mbretit të Shqiptarëve, Ahmet Zogut.Politika në fjalë,nuk nguronte të […]

Comments Off on Çamëria midis viteve 1930-1933 Continue Reading →

Gjenocidi i paparë helen ndaj banorëve të Çamërisë në vitin 1944-1945

  Historia e shqiptarëve etnikë në Çamëri është mbushur padyshim me një varg datash tragjike, të ruajtura në kujtesë si akte të dhimbjes kulmore. Por historiografia jonë e ka pranuar se nëse në vitet 1913-1943 genocidi helen ndaj shqiptarëve çamë ka patur një përshkallëzim, po ashtu është pranuar që pranvera dhe vera e vitit 1944, […]

Comments Off on Gjenocidi i paparë helen ndaj banorëve të Çamërisë në vitin 1944-1945 Continue Reading →

Ku shtrihet Çamëria dhe historia e saj – Bilal Xhaferi

Nga Bilal Xhaferi Çamëria shtrihet në pjesen veriperëndimore të Greqisë me një sipërfaqe prej 10. 000 km2. Pellasgo-Ilirët ishin banorët e hershem të Çamërisë, kurse mbret i parë ishte Therporti me prejardhje Pellazge. Fiset ILIRE ishin Molosët,Dodonët, Kasopianet, Efyrianet etj. Çameria ishte pjesë e Mbretrisë ILIRE. Heroi Pirro ishte heroi i shquar i Çamërisë,sukseset në […]

Comments Off on Ku shtrihet Çamëria dhe historia e saj – Bilal Xhaferi Continue Reading →

PARAMITHIOTET DHE GJUHA E TYRE!

  Ne memorandumin e delegateve shqipetare te Lidhjes Shqipetare te Janines drejtuar Salsberit me 12.05.1879,butuar ne(Blue Book,Grecce, Nr.1, 1878,dok.225) ku protestohej per vendimet e padrejta te kongresit te Berlinit te vitit 1878,qe i shkeputi padrejtesisht Shqiperise etnike mjaft toka citojme:”Greqia u zgjerua per afro 9275 km2 toke shqipetare.Popullsi a e Epirit ne 1879 perbehej prej 650.000banoresh […]

Comments Off on PARAMITHIOTET DHE GJUHA E TYRE! Continue Reading →

Shqiptarët dhe grekët në analet e diplomacisë botërore -Mihal GJERGJI

    Asnjë vend ballkanik s’mund të pretendojë se politika e tij e jashtme është e pavarur nga ndikimet dhe pesha e asaj europiane, ndërsa kjo e fundit, kurrsesi s’mund të veprojë jashtë ndikimit të politikës botërore. Kjo praktikë ka kushtëzuar historinë qindravjeçare të botës dhe ka ndikuar në aleancat e krijuara mes shteteve në […]

Comments Off on Shqiptarët dhe grekët në analet e diplomacisë botërore -Mihal GJERGJI Continue Reading →

Historia e Epirit

Epiri Ilirët – Fiset Taulantët Arbët Adrianët Enkelejtë Dasaretët Dardanët Dalmatët Dorsejtë Penestët Molosët Kaonët Thesprorët Arbëreshët Pirustët Parathinët Japodët Paionët Eordejtë Japigët Labeatët Mesapët Atintanët Albanët Shqiptarët Shikoni edhe : Shteti i Epirit Epiri është toka klasike dhe vatra e një populli tepër të lashtë. Që në muzgun e kohërave, në gadishullin ballkanik endeshin […]

Comments Off on Historia e Epirit Continue Reading →

DOSJA E ZEZË E GREQISË

Ja ç’shkruan Faik Konica në vitin 1940 për “bëmat” e dhespotit grek me emrin Thanas: “Në gjysmën e dytë të shekullit të katërmbëdhjetë, Janinën e qeveriste një princ bizantin (ose një despot, siç e kishte titullin zyrtar) i quajtur Thanas. Këtij Thanasi i hipi në kokë ideja e bukur për të vrarë gjithë shqiptarët. Siç […]

Comments Off on DOSJA E ZEZË E GREQISË Continue Reading →