Tag Archives: Bizantin

JAKUB SHPATA Princi i pare mysliman çam Shqiptar.

Jakub Shpata Princi i pare [i njohur] Musliman çam Zoteruesi i Artes, Cameri 1410 – 1416 Shkruan : Abedin Rakipi Renia e Perandorise Bizantine si rrjedhoje e luftes civile qe e morri kete perandori ne shekullin e 14te, renia e Serbise se madhe pas vdekjes se Stefan Dushanit, fitores Osmane ne betejen e Kosoves, kryqezatat latine dhe […]

Comments Off on JAKUB SHPATA Princi i pare mysliman çam Shqiptar. Continue Reading →

Gjëmat dhe kobet greke në Çamëri

Ibrahim D. Hoxha, historian e folklorist. Jan G. Shàrra në veprën e vet “Istoria tis Periohjis Igumenìcas 1500-1950”, Athinë, 1985 thotë “Besimi i çamërve për islamin është shumë i thellë…i kurrërrejtshëm është edhe betimi i tyre, i quajtur «Shàrt»…Askush s’e shkeli ndonjëherë, pasi u betua”. Përpìrja e shqiptarëve islamikë nga kryqtarët athino-fanaritë –veçanërisht i atyre […]

1 Comment Continue Reading →

TE JETOSH NE ÇAMERI – Abedin Rakipi

TE JETOSH NE ÇAMERI   Ishte Janar i 1772 dhe bënte shumë ftohte. Sulejmani hapi sytë i zgjuar nga kendimi i gjelit te kuq qe ai e kishte shumë për zemër, duke falenderuar Allahun qe ja morri jetën ne darke dhe e ktheu përsëri ne jetë ne mëngjes. U ngrit morri abdes dhe filloi te […]

3 Comments Continue Reading →

Çamëria pas Kongresit te Berlinit

Çështja çame lindi si problem i mprehtë në marrëdhëniet mes dy vendeve, Shqipërisë dhe Greqisë, që me Kongresin e Berlinit, më 1878, u përligj mbas vendimeve të Konferencës së Ambasadorëve në Londër 1913, ku Çamëria dhe vende të tjera të Shqipërisë u shkëputën me pa të drejtë, duke kënaqur me aneksimet e tyre shtetet fqinje. […]

Comments Off on Çamëria pas Kongresit te Berlinit Continue Reading →

Despotati shqiptar i Artes!

Aty nga fundi i shek. XIII në Epir fillon të shquhet familja fisnike Shpata. Në vitin 1304 një dokument anzhuin i rendit Shpatajt midis aristokratëve më në zë të Shqipërisë.Ashtu si dhe për shtëpitë e tjera fisnike shqiptare, edhe për Shpatajt procesi i fuqizimit dhe i emancipimit politik kishte ndjekur një rrugë vazhdimisht në ngjitje, […]

Comments Off on Despotati shqiptar i Artes! Continue Reading →

Ceta Cameria dhe pabesia e Enver Hoxhes !

Ceta Cameria ka qene iformacjoni i pare luftarak ne Jug te Shqiprise. Ajo u krijua me 2 shkurt 1943 ne fshatin Markat te rrethit te Sarande dhe ishte berthama e pare e grupit te katert partizane te zones se pare operative Vlore-Gjirokaster. Me mbrapa ky informacione mori emrin brigada e 19 sulmuse. Ditet e para […]

Comments Off on Ceta Cameria dhe pabesia e Enver Hoxhes ! Continue Reading →

Ku shtrihet Çamëria dhe historia e saj – Bilal Xhaferi

Nga Bilal Xhaferi Çamëria shtrihet në pjesen veriperëndimore të Greqisë me një sipërfaqe prej 10. 000 km2. Pellasgo-Ilirët ishin banorët e hershem të Çamërisë, kurse mbret i parë ishte Therporti me prejardhje Pellazge. Fiset ILIRE ishin Molosët,Dodonët, Kasopianet, Efyrianet etj. Çameria ishte pjesë e Mbretrisë ILIRE. Heroi Pirro ishte heroi i shquar i Çamërisë,sukseset në […]

Comments Off on Ku shtrihet Çamëria dhe historia e saj – Bilal Xhaferi Continue Reading →

Sami Frashëri mbi Çamërinë

Sami Frasheri mbi Çamerine dhe disa nga qytetet e saj kryesore, marrë nga vepra e tij “Fjalor i pergjithshem i historisë dhe i gjeografise” (Konstandinopoje 1889). Vepra 2 e Sami Frasherit, botim i Akademise se Shkencave, 1988. Tesprotia (Çamërinë) Adjonati (Paramithi) Janina, Konica, Margellici, Parga, PrevezaSuli, Tesprotia (Çamërinë)Është një nga krahinat që perbenin Epirin e […]

Comments Off on Sami Frashëri mbi Çamërinë Continue Reading →

Janine – nga Sami Frasheri

Është një qytet, qendër e vilajetit me te njëjtin emër. Ndodhet ne jug te vilajetit te Shkodrës 700 km ne jugperendim te Stambollit e 210 km ne jugperendim te Selanikut, ne bregun perendimor te liqenit me te njëjtin emër. Ka 35. 000 banorë, 30 xhami, 6 kisha, 2 sinagoge, 3 teqe, disa medrese, një biblioteke, […]

Comments Off on Janine – nga Sami Frasheri Continue Reading →

PARAMITHIOTET DHE GJUHA E TYRE!

  Ne memorandumin e delegateve shqipetare te Lidhjes Shqipetare te Janines drejtuar Salsberit me 12.05.1879,butuar ne(Blue Book,Grecce, Nr.1, 1878,dok.225) ku protestohej per vendimet e padrejta te kongresit te Berlinit te vitit 1878,qe i shkeputi padrejtesisht Shqiperise etnike mjaft toka citojme:”Greqia u zgjerua per afro 9275 km2 toke shqipetare.Popullsi a e Epirit ne 1879 perbehej prej 650.000banoresh […]

Comments Off on PARAMITHIOTET DHE GJUHA E TYRE! Continue Reading →