CESHTJA CAME

Triumfi i te drejtes eshte dhe triumfi I ndergjegjes . Se kur do te mbyllet kjo plage nuk varet nga ne Shqiptaret .
Mirekuptimi midis dy popujve te vjeter te Ballkanit do te hapte nje faqe te re ne kohe moderne.
Antologjia

ENI VJEN PEJ CAMERIE ka per qellim te ndergjegjesoje se Liria u takon te gjitheve dhe secili ka te drejte te mbroje hapesiren e vet .

A do te ngadhnoje arsyeja mbi te keqen ?
Te kujtojme ate qe tha Prometeu  I Eskilit kur erdhi ne fushen e Moloseve :

“Maj nje mali ngrihet lart Dodona Orakulli I Zeusit Thesprotian “ – gje fort per tu cuditur .
“Aty lisat ligjerues te shpallen ty gruan e zgjedhur te Zeusit “

Te josh ky emer , te pelqen ?
E ndukur nga Zekthi , e terbuar ti me vrap rend drejt gjirit ,
Re ne det e pastaj u ktheve e marre nga terbimi por dije se ne te ardhmen gjiu I madh qe ti kalove emrin tend do te marre , JONIAN  do te quhet qe njerezit te mbajne mend shtegtimet e tua .

Eni vjen pej Camerie ben te quhet “resolute shpirterore e gjeniut krijues shqiptar ”
Per  Ceshtjen Came filloi te shkruhet me pare se kur u cfaq De Rada .

Tragjika came u be shqetesimi i  te gjithe  brezave tane . Ne kujtese na u nguliten detaje , toponime , tempuj , fjale e bema se shperberja Came ishte vdeketare .
Nje madheshti e dhembshme e lashtesise : Sic ishte Dodona qe ngritur ne kult . Nuk ka krijues te mos kete kuptuar , edhe historianet ne librat e tyre treguan interes ne menyre te pavetedijshme .
Thesprotianet leviznin dhe deshmonin dicka tjeter : Camet e Sotem .
Andaj nuk mbetet enigme por realiteti I hidhur qe vret ndergjegjen njerezore .
A duhet te varrosesh faktet e pastaj te na ndeshkoje historia ?