Featured News Posts

Te rejat e Fundit

Meno Dine – Tregon Histone e saj

  E moshuara Meno Dine rrefen kalvarin e gjate te vuajtjeve. Te ndjekur nga greket dhe gjermanet, mijera came vdiqen nga i ftohti, uria, semundjet, lodhja apo fatkeqesi te tjera. Deshira e fundit e 73-vjecares, qe u largua femije nga oborri i shtepise. E moshuara me shami te bardhe ne koke eshte 73 vjece. Meno […]

Continue Reading →

CAMERIA TOKE E PREMTUAR – Dokumentar

CAMERIA TOKE E PREMTUAR   Dokumentar  i realizuar nga Top Channel dhe drejtuar nga Rudina Xhunga .     Cameria, toka e premtuar. 1/1 Cameria, toka e premtuar. 2/2 Cameria, toka e premtuar. 3/3 Cameria, toka e premtuar. 4/4 Cameria, toka e premtuar. 5/5 Cameria, toka e premtuar. 6/6 Cameria, toka e premtuar. 7/7 Cameria, […]

Continue Reading →

FILATI. Kryeqendër e Çamërisë Veriore.

  Qyteti qëndron mbi tri valëzime kodrinore, po se kur e ka zanafillën dhe si u ngrit ka vetëm hamendësi e jo burime të përpikta. Në njërën nga gojëdhënat thuhet se vajtregtuesi Filo gjatë çlodhjes atje, u shiti kalimtarëve vajin. Me kërkesën e fqinjarëve, në ditë të caktuara ai shpinte atje karvanë të tjerë vajmbartës […]

Continue Reading →

MASAKRA E PARE NDAJ CAMEVE 1611

MASAKRA A PARE NDAJ CAMEVE 1611 Kryengritja e Dionisit ne 1611   Revolta e 1611 u pergatit nga Dionisi Metropolit(peshkop) i Larises. Pasi tentoi me se koti qe te ngrinte nje kryengritje ne Thesali(1), ai u largua nga Greqia per ne Spanje, dhe me pas Itali per te pergatitur nje kryengritje te re. I shtytur […]

Continue Reading →

SHKOLLA SHQIPE NË ÇAMËRI

SHKRIM-KËNDIMI DHE SHKOLLA SHQIPE NË ÇAMËRI Çamëria gjatë gjithë historisë, deri në Traktatin e Londrës (1913) ka qenë pjesë përbërëse natyrore e hapësirës shqiptare, prandaj të gjitha proceset historike,shoqërore dhe kulturore kanë patur po atë ecuri dhe po ato karakteristika dalluese, që kanë patur edhe në trevat e tjera shqiptare. Kështu, edhe zanafilla dhe përhapja […]

Continue Reading →

Gatimet Came – Bakllavaja

Nëse do të shikonin nga afër identitetin shpirtëror të krahinës së Çamërisë, duhet që të futemi sadopak edhe në etnografinë e saj shpirtërore. Të hymë edhe në traditat e kuzhinës së saj që nuk ka qenë asnjëherë thjesht vendi i ushqimit , por edhe një pjesë e pazëvendësueshme e portretit të saj. I atij porteti […]

Continue Reading →

Ibrahim Pasha Heroi i Camerise

IBRAHIM PASHA HEROI I CAMERISE Per shume njerez ndoshta emri i ketij burri te madh shteti do te jete i panjohur, dhe kjo jo rastesisht. Jo rastesisht sepse nomenklatura greko-sllavo-komuniste ka ushtruar per 50 vjet mbi popullin tone jo vetem diktat te eger politiko-ekonomik por edhe nje diktat historik qe çoi ne fshirjen e memories […]

Continue Reading →

Pozicioni Gjeografik i Camerise

Pozita gjeografike Çameria shtrihet ne pjesen Veriperendimore te Greqise, me nje sip. prej 10000 km2. Kjo krahine eshte jo vetem nje nga pjeset me pjellore te Greqise, por me pozicionin e saj strategjik, eshte dhe rruga me e shkurter e Greqise per ne Europe. Me portet e saj, Çameria ka qene ne kohera nje nga […]

Continue Reading →