Archive | Tmerre te Jetuara RSS feed for this section

Dëshmitë e të mbijetuarve, si i piqnin të gjallë fëmijët

Kanë parë t’u çnderohen dhe t’u shpohet barku me thikë grave, motrave dhe vajzave të tyre. Vetë janë tredhur, ndërsa për ushqim u është servirur me dhunë mishi i fëmijëve të pjekur në furrë. Të pjekur, teksa përpëliteshin të gjallë mes flakëve!Kjo është Çamëria 1944 dhe çfarë do të lexoni më poshtë është gjithçka që […]

1 Comment Continue Reading →

Xhemal Xhemali – tregon historine e tij

Një makinë na parakalon me shpejtësi duke lënë pas një flamur të vendosur në xhamin e pasëm të saj: “I ♥ Çamëria”. Flamuri valvitet duke prekur çdo centimetër të hapësirës ajrore të “Qafës së Muzinës”. Pa hequr ende nga mendja flamurin me sfond të bardhë dhe me shkronja të kuqe, një autobusë vjen pas nesh. […]

Comments Off on Xhemal Xhemali – tregon historine e tij Continue Reading →

Çamet tregojne Tmerret e jetuara gjate masakrave

Persekutimi i çamëve në Greqi Më 3 dhjetor 1946, zoti Kostandin Caldaris, atëherë (Ministër i parë) i Greqisë, i paraqiti Këshillit të Sigurisë, një memorandum, nëpërmjet të cilit akuzohej Jugosllavia, Bullgaria dhe Shqipëria, me pretendimin se këto vende nxisin luftën civile në Greqi, duke organizuar dhe furnizuar me armë kryengritësit. Komisioni i hetimit, i caktuar […]

Comments Off on Çamet tregojne Tmerret e jetuara gjate masakrave Continue Reading →

Kadrie Jakupi – Tregon per masakren ne Çamëri

Rrëfen dhe druhet të tregojë shumë gjëra, pasi kërkon t’i harrojë, edhe pse e ka të pamundur: vegimet, ëndrrat e natës e rikthejnë në ato vite të vegjëlisë së saj, të pafajësisë së saj, moshë që e përballi me situata të frikshme, por ajo mbijetoi… Është plot 80 vjeç, rrethohet nga fëmijë, nipër e mbesa, […]

Comments Off on Kadrie Jakupi – Tregon per masakren ne Çamëri Continue Reading →

Dervish Sulo – Tregon per masakren ne Çamëri

I nënshkruari Dervish Sulo nga Spatari i Çamërisë deklaroj sa vijon mbi masakrat, që bandat zerviste kryen kundër popullsisë çame në katundin tim Spatar. Në shtatorin e 1944 çetat zerviste të komanduara nga kolonel Kranja, etj., rrethuan nga të gjitha anët Spatarin. Të premten pas dreke në orën 11:00 allaturka zervistët hynë në katund. Në […]

1 Comment Continue Reading →

Zajo Tafil Haxhiu – Tregon per masakren ne Çamëri

“Isha 12 vjeç kur erdhën këta katilë të pashpirt. Ndo-nëse isha një vajzë e vogël, ndërrova edhe emrin tim, duke u quajtur Leni. Kështu me këtë emër kisha mundësi të dilja jashtë e të shikoja të vrarët andej dhe këtej. Ditën e premte pashë Abaz Llaçon që e shpinte Shuaip Metja për të marrë hua, […]

Comments Off on Zajo Tafil Haxhiu – Tregon per masakren ne Çamëri Continue Reading →

Deshmi te Çameve mbi masakren ne takimin ne Vlore

  Partia Drejtësi dhe Unitet ka zhvilluar dje në Vlorë një takim me dëshmitarë të genocidit grek ndaj popullsisë çame të viteve 1944-45, në të cilin kanë marrë pjesë edhe përfaqësues të një studioje ligjore britanike, të cilët do e çojnë çështjen çame juridikisht në Gjykatën Ndërkombëtare. Në takim, dhjetëra dëshmitarë okularë kanë treguar tmerret […]

Comments Off on Deshmi te Çameve mbi masakren ne takimin ne Vlore Continue Reading →

Komisioni Çam kerkon viti 1947

Ne çamët e vendosur në Nënprefekturën e Sarandës të persekutuar nga repartet ushtarake të Napolon Zervës në qershor e shtator të vitit 1944 e shkurt mars të vitit 1945 mbasi lamë në Çamërinë tonë eshtrat e 100 vëllezërve motrave, baballarëve, nanave dhe çilimiqëve tanë, mbasi na u grabit e tërë pasuria tonë mbasi motrat dhe […]

Comments Off on Komisioni Çam kerkon viti 1947 Continue Reading →

Fatime Prenjo – Tregon per masakren ne Çamëri

Ushtarët zervista hynë në Paramithi më 28 qershor 1944 të Martën dhe të mërkurën, ushtari zervist Kiço Koma nga Paramithia mori burrin tim Velinë, vjeç 68 dhe ma theri me thikë. Të enjten ushtarët zervista erdhën të merrnin vajzën time Shuquranën por e shpëtova se ju dhashë të gjitha paratë që kisha afro tridhjetë miliona […]

Comments Off on Fatime Prenjo – Tregon per masakren ne Çamëri Continue Reading →

Melika Met Sali – Tregon per masakren ne Çamëri

Unë Melika Met Sali nga Filati i Çamërisë njoftoj se në shtator të 1944 kur hynë ushtarët e Zervës në Filat, na mblodhën të gjithë neve shqiptarët duke na ndarë gra e çiliminj veç ku përbëheshin prej 500 vetash dhe burrat veç, na burgosën në ikotrofio të Filatit ku nga uria vdiëq mëse 70 gra […]

Comments Off on Melika Met Sali – Tregon per masakren ne Çamëri Continue Reading →