Archive | Suli RSS feed for this section

Flijimi për nder i 100 grave suljote

Autori anglez tek gruaja suliote vërejti se ajo megjithëse dukej si e plakur para kohe, nga vuajtjet dhe punët e rënda, prapëseprapë, bartte dëshmitë e një race të lashtë . Çajrël, duke u ndodhur në një dasmë suliote, pati rastin më të mirë që gruan suliote ta shihte në një ceremoni festive, të veshur me […]

Comments Off on Flijimi për nder i 100 grave suljote Continue Reading →

Grate trime Suljote

Guximi i jashtëzakonshëm i grave shqiptare ka qenë shfaqur vazhdimisht në historinë e vendit, por një nga shembujt më të shquar ishte ai që u bë i njohur për një degë të popullit shqiptar të përfaqësuar prej suljotëve, kur ato u rrethuan prej Ali Pashës më 1792. Suljotët formonin një bashkim gjysmë të pavarur që […]

Comments Off on Grate trime Suljote Continue Reading →

Suli – nga Sami Frasheri

Është një qyteze e vogël ne krahinen e Camerise ne Shqipëri, 45 km ne jugperendim te Janines, ne një vend malor dhe te fortifikuar prej natyre; banoret prej shqiptare te krishtere. Këta se bashku me popullsine e fshatrave përreth kanë ruajtur te drejtën e mbajtjes se armeve, duke marrë përsipër në rast lufte, detyren për […]

Comments Off on Suli – nga Sami Frasheri Continue Reading →