Archive | Paramthia RSS feed for this section

Aga Prronjua- Heroi cam i Paramithise dhe perkrahja e tij per suliotet.

Kryengritjet e shumta te Epirit si kunder Pashait te Janines por edhe kunder Otomanve, kane patur si promotore te tyre agallaret e Camerise. Nje nga figurat me karrizmatike dhe me te ndritura qe ka bere emer rreth viteve 1790-1822 ka qene dhe heroi came Aga Islam Prronjua i Paramithise. Ja se si e pershkruan filloheleni […]

1 Comment Continue Reading →

Paramithia – nga Sami Frasheri

Paramithi -Ajdonat Është një qyteze, qendër kazaje ne krahinen e Camerise, e cila formon pjesen juglindore te Shqipërisë, varet nga vilajeti dhe sanxhaku i Janines. Ajdonati ndodhet afersisht 40 km ne jugperendim te Janines dhe 18 ne lindje te limanit te Myrtos,rreze një mali, ne anën e majte te lumit Vuvo d. m. th ne […]

Comments Off on Paramithia – nga Sami Frasheri Continue Reading →

PARAMITHIOTET DHE GJUHA E TYRE!

  Ne memorandumin e delegateve shqipetare te Lidhjes Shqipetare te Janines drejtuar Salsberit me 12.05.1879,butuar ne(Blue Book,Grecce, Nr.1, 1878,dok.225) ku protestohej per vendimet e padrejta te kongresit te Berlinit te vitit 1878,qe i shkeputi padrejtesisht Shqiperise etnike mjaft toka citojme:”Greqia u zgjerua per afro 9275 km2 toke shqipetare.Popullsi a e Epirit ne 1879 perbehej prej 650.000banoresh […]

Comments Off on PARAMITHIOTET DHE GJUHA E TYRE! Continue Reading →