Archive | Filat RSS feed for this section

Vrasja makabër në Picar të Filatit

Operacionet që ndërmorën forcat greke, i detyruan italianët të tërhiqeshin më 17 nëntor 1940, duke lënë pas gjurmë të thella të invazionit barbar: vrasje, djegie, shkatërrime dhe përçarje. Në kohën kur Çamëria ishte në prag të çlirimit të plotë nga pushtimi fashist dhe tërheqjes së tyre drejt Konispolit, të ndjekur këmba-këmbës nga forcat greke, qeveria […]

1 Comment Continue Reading →

Vrasja e myftiut te Filatit dhe Trimi Muharrem Rushiti

Fatëkeqësisht tragjedia çame e luftës se dytë botërore ka filluar me vrasjen e myftiut te Filatit. “Në Prevezë dhe rrethinat e saj u masakruan mbi 120 çamër muslimanë, midis tyre edhe myftiu i Prevezës. Qëllimi i qeverisë greke ishte largimi i çamëve muslimanë nga trojet e tyre etnike. Për të përballuar presionin greko – ortodoks, […]

Comments Off on Vrasja e myftiut te Filatit dhe Trimi Muharrem Rushiti Continue Reading →

Përdhunimi i Filatit 1944 – Poezi Alma Ajazi

Rrobe e shqyer femërore Fustanellë borëbardhë Moj fustanellë. Moj Fustanellë E mjerra ti… Që shpirti ëngjëllushe rrënkon……… Shpirti me llavë gjaku po të pikon. Rrjedhë… Nje cezmë kallkan… Me dhunë dhe arbuteri të dhunuan një plagosje në gjirin tënd të butë… Dielli loton nën buzët e tua…… Maja e gjoksit e gjenthur e kafshuar me […]

Comments Off on Përdhunimi i Filatit 1944 – Poezi Alma Ajazi Continue Reading →

Filati – FotoGaleri

Comments Off on Filati – FotoGaleri Continue Reading →

Dera e Dematëve

D era e Dematëve është një familje shumëdegëshe nga Filati i Çamërisë. Familja ka të njëjten prejardhje me  dhe përveç farës kryesore Demi përbëhet dhe nga familjet Çafi, Çami, Dauti, Dojaka, Memko, Resuli, Zejneli dhe Zeqiri. Dera u dokumentua për herë të parë më shekullin të 18të dhe banonte e mbizotëronte 32 fshatrat e malesisë lindore të […]

Comments Off on Dera e Dematëve Continue Reading →

PLAGET E FILATIT

  Torturat sistematike çnjerezore duke goditur fort e rrenuan xhamine e vjeter te Filatit,rradhe me koka  camesh u formuan ne Filat na skllaveruan jarget e pista greke gjakatare,me shtate plage trimat kudo ne token çame dhe askush spo bie tja lidhi plaget e shpirtit.Rrahur me shkop, djegur me flake, prere me shpate,bere shpina bullunga-bullunga,buzet e […]

Comments Off on PLAGET E FILATIT Continue Reading →

FILATI. Kryeqendër e Çamërisë Veriore.

  Qyteti qëndron mbi tri valëzime kodrinore, po se kur e ka zanafillën dhe si u ngrit ka vetëm hamendësi e jo burime të përpikta. Në njërën nga gojëdhënat thuhet se vajtregtuesi Filo gjatë çlodhjes atje, u shiti kalimtarëve vajin. Me kërkesën e fqinjarëve, në ditë të caktuara ai shpinte atje karvanë të tjerë vajmbartës […]

Comments Off on FILATI. Kryeqendër e Çamërisë Veriore. Continue Reading →