Archive | Publikime RSS feed for this section

Shtrembërime të historisë së Epirit nga Akademia e Athinës

Profesor Kristo Frashëri:   Cilët qenë banorët e Epirit të lashtë? Shqiptarët dhe grekët, pasardhës të ilirëve dhe helenëve të lashtë, banojnë në fqinjësi me njëri-tjetrin që nga periudha parahistorike. Gjatë shekujve kufijtë midis vendbanimeve të tyre nuk kanë qenë asnjë…herë të prera nga pikëpamja e përkatësisë etnike të banorëve. Kjo ka ndodhur ngase këto […]

Comments Off on Shtrembërime të historisë së Epirit nga Akademia e Athinës Continue Reading →

ÇAMERIA DHE PALESTINA (STUDIM KOMPARATIV)

                                                                              SHKRUAN ABEDIN RAKIPI     « Ne nuk jemi atdhe pa popuj qe te pranojme popuj pa atdhe. » (Abdulaziz Mustafa)   « Oh femijeria ime e mjere qe me vuatje kalon Bajram pas Bajrami, cicerrima e bilbilit eshte zevendesuar me zhurmen shurdhuese te tankeve dhe aeroplaneve çifute kriminele dhe thikave te mprehta greke. […]

Comments Off on ÇAMERIA DHE PALESTINA (STUDIM KOMPARATIV) Continue Reading →

100 vitet e problemit çam

Në këta 100 vjet të ekzistencës së shtetit shqiptar, problemi çam ka pësuar aq shumë luhatje e zhvendosje, saqë sot bëhet i nevojshëm një ridefinim i tij. A është çështja çame problem i një komuniteti, apo është ajo një problem kombëtar. E varësisht: a është kjo një çështje politike, apo një çështje e thjeshtë tekniko-juridike. […]

Comments Off on 100 vitet e problemit çam Continue Reading →

Anglo-amerikanet ishin ne dijeni per masakren Çame

Gjithçka qe do te pesonin çamerit myslimane qe do te kapeshin ishte parapare dhe percaktuar hollesisht nga Sulioti Napolon Zerva qe me kohe.   Shkruan : Abedin Rakipi Gjithçka qe do te pesonin çamerit myslimane qe do te kapeshin ishte parapare dhe percaktuar hollesisht nga Sulioti Napolon Zerva qe me kohe. Kjo e vertete ra […]

Comments Off on Anglo-amerikanet ishin ne dijeni per masakren Çame Continue Reading →

TE JETOSH NE ÇAMERI – Abedin Rakipi

TE JETOSH NE ÇAMERI   Ishte Janar i 1772 dhe bënte shumë ftohte. Sulejmani hapi sytë i zgjuar nga kendimi i gjelit te kuq qe ai e kishte shumë për zemër, duke falenderuar Allahun qe ja morri jetën ne darke dhe e ktheu përsëri ne jetë ne mëngjes. U ngrit morri abdes dhe filloi te […]

3 Comments Continue Reading →

Hesapet dhe kasapët

  Fjala “hesap” vjen nga fjala arabe “hasaba”, që do të thotë të bësh llogari. Prej gjuhës arabe ajo ka hyrë në gjuhën turke dhe prej andej në pothuajse të gjitha gjuhët e Ballkanit. Në të gjitha këto gjuhë gjenden dhe metaforat si “larje hesapesh” apo “hesapet e mira bëjnë miq të mirë”. Kur kanë […]

Comments Off on Hesapet dhe kasapët Continue Reading →

Çamëria është tokë etnike shqiptare e pa tjetërsueshme

  Qëndrimi i politikës shqiptare ndaj çështjes çame mbetet i paqartë. Kur filozofia nuk përputhet me përfundimet historike edhe me realitetin, atëherë teorikisht qëndrimi politik në mbështetje të saj ka vlerat e demagogjisë.Ky fenomen politik dhe tipik shqiptar, sot ndikon fuqishëm në programet partiake e qeverisëse të Republikës së Shqipërisë, duke krijuar kushte të favorshme, […]

Comments Off on Çamëria është tokë etnike shqiptare e pa tjetërsueshme Continue Reading →

Çështja çame nën fokusin e dokumenteve historike

  E vërteta historike mbi çështjen çame, gjenocidin ndaj kësaj popullsie shqiptare, e shpërngulur me forcë nga trojet e saj, si dhe për atë që historiografia e shtetit helen dhe ajo e regjimit të Hoxhës i etiketuan si bashkëpunëtorë të forcave fashiste gjermane, tashmë vjen e dokumentuar jo vetëm nga arkivat e shtetit grek dhe […]

Comments Off on Çështja çame nën fokusin e dokumenteve historike Continue Reading →

Studimi grek pranon Genocidin kundrejt Çameve : 50 mijë çamë u vranë e u dëbuan

  Studimi, i cili solli të gjithë debatin në vendin fqinj, pranonte gjenocidin grek mbi popullsinë çame, duke thënë se 77 çamë të Paramithisë janë ekzekutuar nga forcat e EDHES-it, vetëm për shkak të kombësisë së tyre. Për më tepër, në këtë studim thuhet se “50 mijë çamë të Epirit janë dëbuar ose vrarë nga […]

4 Comments Continue Reading →

Lulja e thyer e nje Kombi – Alma Ajazi

  Heshtja eshte armiku i drejtesise. Heshtja tregon dobesi dhe ajo turbullon dhe kyc te verteten. Nuk duhet te triumfoje dallga kallkan, por buzeqeshja e diellit ne faqet e historise.Mund te themi me bindje se ka ardhur koha qe padrejtesite te rivendosen ne vend,krimi te ndeshkohet dhe progresi dhe civilizmi te domonojne ne nje bote […]

Comments Off on Lulja e thyer e nje Kombi – Alma Ajazi Continue Reading →