Archive | Figura te Shquara RSS feed for this section

ROLI I DIJETARËVE MUSLIMANË NË REZISTENCËN SHQIPTARE NË ÇAMËRI

Çamëria, krahina jugore e trevave shqiptare, e merr këtë emër nga lumi Tiamis, qysh në kohën e fiseve ilire, që sot quhet Kalama, e që përshkon krahinën mes për mes. Në antikitet, në trevën e Greqisë, ka banuar fisi ilir i Thesprotëve. Kjo trevë, me një sipërfaqe prej 2400 km katror më 1912, ka pasur […]

Comments Off on ROLI I DIJETARËVE MUSLIMANË NË REZISTENCËN SHQIPTARE NË ÇAMËRI Continue Reading →

HASAN ÇAPARI LUANI I ÇAMERISE

HASAN ÇAPARI LUANI I ÇAMERISE Nga : Abedin Rakipi Lindi në Margëllëç. Themeluesi i derës së lavdishme Çapari. Vasil Krapsiti në “Istoria tu Margatiu” gabohet kur shkruan se ishte i ardhur, aziatik. Gojëdhënat e shumta të bashkëqytetarë ve të tij vërtetojnë katërcipërisht se ai pati dalë nga familja e madhe margëllëçase, Amaràti. Prijësi luftarak më i […]

Comments Off on HASAN ÇAPARI LUANI I ÇAMERISE Continue Reading →

JAKUB SHPATA Princi i pare mysliman çam Shqiptar.

Jakub Shpata Princi i pare [i njohur] Musliman çam Zoteruesi i Artes, Cameri 1410 – 1416 Shkruan : Abedin Rakipi Renia e Perandorise Bizantine si rrjedhoje e luftes civile qe e morri kete perandori ne shekullin e 14te, renia e Serbise se madhe pas vdekjes se Stefan Dushanit, fitores Osmane ne betejen e Kosoves, kryqezatat latine dhe […]

Comments Off on JAKUB SHPATA Princi i pare mysliman çam Shqiptar. Continue Reading →

Vrasja e myftiut te Filatit dhe Trimi Muharrem Rushiti

Fatëkeqësisht tragjedia çame e luftës se dytë botërore ka filluar me vrasjen e myftiut te Filatit. “Në Prevezë dhe rrethinat e saj u masakruan mbi 120 çamër muslimanë, midis tyre edhe myftiu i Prevezës. Qëllimi i qeverisë greke ishte largimi i çamëve muslimanë nga trojet e tyre etnike. Për të përballuar presionin greko – ortodoks, […]

Comments Off on Vrasja e myftiut te Filatit dhe Trimi Muharrem Rushiti Continue Reading →

MASAKRA E MUSLIMANËVE NË ÇAMËRI NDER SHEKUJ

Çamëria, krahina jugore e trevave shqiptare, e merr këtë emër nga lumi Tiamis, qysh në kohën e fiseve ilire, që sot quhet Kalama, e që përshkon krahinën mes për mes. Në antikitet, në trevën e Greqisë, ka banuar fisi ilir i Thesprotëve. Kjo trevë, me një sipërfaqe prej 2400 km katror më 1912, ka pasur […]

Comments Off on MASAKRA E MUSLIMANËVE NË ÇAMËRI NDER SHEKUJ Continue Reading →

Aga Prronjua- Heroi cam i Paramithise dhe perkrahja e tij per suliotet.

Kryengritjet e shumta te Epirit si kunder Pashait te Janines por edhe kunder Otomanve, kane patur si promotore te tyre agallaret e Camerise. Nje nga figurat me karrizmatike dhe me te ndritura qe ka bere emer rreth viteve 1790-1822 ka qene dhe heroi came Aga Islam Prronjua i Paramithise. Ja se si e pershkruan filloheleni […]

1 Comment Continue Reading →

Faik Bej Konica (1875-1942)

Shkrimtari dhe publicisti shqiptar më me ndikim në fillim të shekullit ishte Faik bej Konica (1875-1942). Ai lindi në prill të vitit 1875 në qytetin e vogël të Konicës në malet e Pindit, jo larg nga kufiri i sotëm shqiptar. Pasi bëri shkollën fillore në gjuhën turke në fshatin e lindjes, studioi në Kolegjin Jezuit […]

Comments Off on Faik Bej Konica (1875-1942) Continue Reading →

Dera e Dinejve – Familja Dino në emigracion

Familja Dino në emigracion Pas mbarimit të Luftës së Dytë Botërore, gjendja për familjen Dino u vështirësua shumë. Me vendosjen e regjimit komunist në Shqipëri anëtarët e kësaj familje u denigruan mjaftë rëndë. Personalitet e familjes Dino u bënë viktima të egoizmit kultist komunist si edhe të manizmit anti çam të diktatorit të Shqipërisë. Nën […]

Comments Off on Dera e Dinejve – Familja Dino në emigracion Continue Reading →

Bilal Xhaferri

Bilal Xhaferi (nip i dijetarit të shquar Hasan Tahsini) u rrit jetim pa nënë e pa babë. Ja disa nga datat kryesore të jetës dhe veprimtarisë së tij: 1935, 2 nëntor u lind në fshatin Ninat (Ninati) të Konispolit, në krahinën e Çamërisë. 1943, i vdes e ëma. 1945, i pushkatohet i ati nacionalist antikomunist. […]

Comments Off on Bilal Xhaferri Continue Reading →

DAUT HOXHA -KRYEHEROI MUSLIMAN I ÇAMERISE

KRYEHEROI MUSLIMAN I ÇAMERISE DAUT HOXHA IBRAHIM D. HOXHA HISTORIAN FOLKLORIST (Djali i Daut Hoxhes) BEJDESHÀTI, Daut mulla Qamil mulla Qemal(1895-1940). Me mbiemrin HOXHA u quajt pas kalimit të herë pas hershëm brenda kufirit të shtetit shqiptar, mbiemër që u mbeti trashëgim edhe pasardhësve të tij. Që 17-vjeçar u dallua në luftimet për përballimin e […]

Comments Off on DAUT HOXHA -KRYEHEROI MUSLIMAN I ÇAMERISE Continue Reading →