Archive | Traditat Çame RSS feed for this section

Flijimi për nder i 100 grave suljote

Autori anglez tek gruaja suliote vërejti se ajo megjithëse dukej si e plakur para kohe, nga vuajtjet dhe punët e rënda, prapëseprapë, bartte dëshmitë e një race të lashtë . Çajrël, duke u ndodhur në një dasmë suliote, pati rastin më të mirë që gruan suliote ta shihte në një ceremoni festive, të veshur me […]

Comments Off on Flijimi për nder i 100 grave suljote Continue Reading →

Të huajt për dashurinë e Çamëve për vendlindjen

Të huajt, kanë vërejtur te çamët një veçori esenciale: dashurinë për vendin e tyre. Lidhur me këtë, Pukëvili thotë: “Çamët, vendin e tyre e duan me entuziazëm. Kur flasin për të, e vënë mbi vendet e tjera. Vështrimi i tyre vete kurdoherë mbi malet e Epirit”, (Pouqueville, “Voyage”, Vëll.I, Kap.29, vep.e përm., Vëll.III). Ndërsa Bartholdy, […]

Comments Off on Të huajt për dashurinë e Çamëve për vendlindjen Continue Reading →

Dasëm e rrallë çame në Xhafzotaj

Nga Albert Zholi Camëri na mori malli, moj çamëri Se neve u ndamë nga halli, moj çamëri Dhe u ndamë për së gjalli.. Me këtë këngë filloi dasma e Altin Fatmir Alushit, i cili u martua me Nereda Musain. U martua Altini, vëllai i këngëatres së mirënjohur Enkeljda Alushi dhe nipi i këngërarit cam Hysni […]

Comments Off on Dasëm e rrallë çame në Xhafzotaj Continue Reading →

KULTURA ÇAME TRADITA DHE VLERAT E SAJ ORIGJINALE

Të flasësh për kulturën çame, rrënjët dhe vlerat origjinale të saj, nuk është e lehtë.E them këtë sepse vitet e fundit duke u marrë me këtë temë kam konstatuar një fakt të hidhur. Në relievin origjinal, të larmishëm e të çuditshëm të kulturës shqiptare, mungon edhe relievi po aq orgjinal, i larmishëm e i çuditshëm […]

Comments Off on KULTURA ÇAME TRADITA DHE VLERAT E SAJ ORIGJINALE Continue Reading →

Gatimet Came – Bakllavaja

Nëse do të shikonin nga afër identitetin shpirtëror të krahinës së Çamërisë, duhet që të futemi sadopak edhe në etnografinë e saj shpirtërore. Të hymë edhe në traditat e kuzhinës së saj që nuk ka qenë asnjëherë thjesht vendi i ushqimit , por edhe një pjesë e pazëvendësueshme e portretit të saj. I atij porteti […]

3 Comments Continue Reading →