Archive | Etnografia RSS feed for this section

Gratë çame, bukuria e pashoqe

Karakterin e moralin e lartë të shqiptares çame dhe shpirtin patriotik të tyre, studiuesit nuk e kanë veçuar për asnjë çast nga bukuria fizike e shpirtërore të saj. Për ta, bukuria e gruas çame është e pashoqe. A.Panajodis, historiani grek i shekullit XIX, i cilëson çamët të hijshëm e të paraqitshëm, “burra të bukur, me […]

Comments Off on Gratë çame, bukuria e pashoqe Continue Reading →

GJUHA SHQIPE NËPËR SHEKUJ

  Elementi kryesor i cili dallon arvanitasit nga popujt e tjerë që përbëjnë shtetin e sotëm grek, është gjuha shqipe, që ata flasim brenda në rrethin familjar. Deri në shekujt e mëparshëm gjuha shqipe nuk shkruhej nga masa e gjerë e popullit të saj, nuk përbënte gjuhën e shkollimit, këtë gjuhë e flisnin njerëzit e […]

Comments Off on GJUHA SHQIPE NËPËR SHEKUJ Continue Reading →

Flijimi për nder i 100 grave suljote

Autori anglez tek gruaja suliote vërejti se ajo megjithëse dukej si e plakur para kohe, nga vuajtjet dhe punët e rënda, prapëseprapë, bartte dëshmitë e një race të lashtë . Çajrël, duke u ndodhur në një dasmë suliote, pati rastin më të mirë që gruan suliote ta shihte në një ceremoni festive, të veshur me […]

Comments Off on Flijimi për nder i 100 grave suljote Continue Reading →

Të huajt për dashurinë e Çamëve për vendlindjen

Të huajt, kanë vërejtur te çamët një veçori esenciale: dashurinë për vendin e tyre. Lidhur me këtë, Pukëvili thotë: “Çamët, vendin e tyre e duan me entuziazëm. Kur flasin për të, e vënë mbi vendet e tjera. Vështrimi i tyre vete kurdoherë mbi malet e Epirit”, (Pouqueville, “Voyage”, Vëll.I, Kap.29, vep.e përm., Vëll.III). Ndërsa Bartholdy, […]

Comments Off on Të huajt për dashurinë e Çamëve për vendlindjen Continue Reading →

Dasëm e rrallë çame në Xhafzotaj

Nga Albert Zholi Camëri na mori malli, moj çamëri Se neve u ndamë nga halli, moj çamëri Dhe u ndamë për së gjalli.. Me këtë këngë filloi dasma e Altin Fatmir Alushit, i cili u martua me Nereda Musain. U martua Altini, vëllai i këngëatres së mirënjohur Enkeljda Alushi dhe nipi i këngërarit cam Hysni […]

Comments Off on Dasëm e rrallë çame në Xhafzotaj Continue Reading →

Sfida e ruajtjes së trashëgimisë çame

Një nga përshtypjet më tronditëse të Epirit të sotëm ësh të zbrazëtia e brendshme e kësaj krahine të Greqisë veriore, e cila nga shqiptarët njihet si Çamëri. Pyje të pafundme tashmë mbulojnë tokat e dikurshme pjellore, duke lënë vetëm disa vendbanime të shpërndara dhe të braktisura si pasojë e një historie mizore që i ka […]

Comments Off on Sfida e ruajtjes së trashëgimisë çame Continue Reading →

Besimi mysliman dhe folklori i krahinës së Çamërisë

Asnjë historian, demograf, sociolog, gjeograf, arkeolog, folklorist, gjuhëtar, që merr përsipër të qëmtojë në fushën e vet studimore për krahinën e Çamërisë nuk mund të anashkalojë kurrësesi faktin, aspak të diskutueshëm, të ndikimit të jashtëzakonshë m të besimit islam në jetën ekonomike, shoqërore, shpirtërore, të kësaj krahine që, të paktën në shekujt e fundit e […]

Comments Off on Besimi mysliman dhe folklori i krahinës së Çamërisë Continue Reading →

KULTURA ÇAME TRADITA DHE VLERAT E SAJ ORIGJINALE

Të flasësh për kulturën çame, rrënjët dhe vlerat origjinale të saj, nuk është e lehtë.E them këtë sepse vitet e fundit duke u marrë me këtë temë kam konstatuar një fakt të hidhur. Në relievin origjinal, të larmishëm e të çuditshëm të kulturës shqiptare, mungon edhe relievi po aq orgjinal, i larmishëm e i çuditshëm […]

Comments Off on KULTURA ÇAME TRADITA DHE VLERAT E SAJ ORIGJINALE Continue Reading →

Popullsia Çamerise

Perberja etniko-fetare e Camerise Krahina e Camerise perfshinte 189 qytete dhe fshatra ne rreth 10 mije kilometra katrore, me nje popullsi qe, sipas regjistrimit turk te vitit 1908, numeronte mbi 72000 banore. Popullsia u rrit ne vite, por rreth 85 mije persona, jane perzene ne drejtim te Turqise, ne periudhen mes viteve 1913-44. Mijera te […]

Comments Off on Popullsia Çamerise Continue Reading →

Vallja e Osman Takës

Intervista/ Flet një nga kërcimtarët më të mirë të  kësaj valleje, Taip Madani Vallja që e shpëtoi Osman Takën nga litari Përfaqësia e saj Nisja është e qetë, i shkon orkestrës pas duke u harmonizuar tërësisht me të. Vallja nis me hap të thjeshtë dhe vërtet thua se diçka do të bësh. Në mbarim të […]

Comments Off on Vallja e Osman Takës Continue Reading →